Skip to main content

Publicaties

2022

NOS journaal

Uitzending NOS Journaal
23 december 2022 in Enschede

2020

Bloomberg TV

Uitzending Bloomberg TV
Over slavenregisters op 03 september 2020

2019

De Volkskrant

Interview in De Volkskrant
3 december 2019

2019

KLEIO

KLEIO publicatie
Artikel “Een koffer vol verhalen” 

2019

Omroep Gelderland

Geschiedenis Surinaamse slavenregisters online
Op de website van Omroep Gelderland staat een video van Rob Haverkamp, waarin Coen van Galen en Maria Karg ingaan op de Surinaamse slavenregisters.

Voor veel nakomelingen van slaven is het een emotionele gebeurtenis: de namen van je voorouders online zien in het slavenregister van Suriname. Een deel van de familiegeschiedenis ziet het licht, waar veel taboe en schaamte op rust.

Maria Karg komt langs op scholen om jongeren te leren over het slavenregister en de slavernij. De vader van de opa van Maria Karg was een blanke, Duitse plantagedirecteur, Johann Mathiass Karg. Hij kreeg die drie kinderen met een van zijn slavinnen, Coba. Toen hij in 1835 met pensioen ging moest hij zijn eigen vrouw en kinderen vrijkopen.

2019

Lesprogramma

Lesprogramma op basis van Surinaamse slavenregisters
Vanaf 31 oktober 2019 zijn alle beschikbare Surinaamse slavenregisters digitaal te raadplegen via de websites van het Nationaal Archief in Den Haag en het Nationaal Archief Suriname.

Op basis van de Surinaamse slavenregisters heeft Stichting Stil Verleden het lesprogramma “Geregistreerd” ontwikkeld voor de onder- en bovenbouw van het Voortgezet Onderwijs.

De docentenhandleiding kunt u hier downloaden.

2018

NOS Journaal

Een gedeelte van de NOS uitzending van de jaarlijkse slavernij herdenking op 1 juli 2018
Hierin komt educatie aan de orde. De opnames van de koffer vol verhalen zijn gemaakt op College De Brink in Laren.

2013 & 2017

Educatieve filmpjes

Educatieve filmpjes voor het Scheepvaartmuseum
Stichting Stil verleden heeft meegewerkt aan educatie materiaal voor het Scheepvaartmuseum. Het Scheepvaartmuseum zet een inzichtgevend programma neer over historische èn moderne slavernij. Het thema handboeien komst in onderstaande video uit 2017 aan de orde.

In 2013 stond het slavenschip Leusden centraal in de tentoonstelling De Zwarte Bladzijde van Het Scheepvaartmuseum. De video was onderdeel van het schoolprogramma. In deze video staan Toni en Maria stil bij het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam.

2016

OSO lessen

OSO publicatie van het artikel “Lessen in bewustwording van “ons” erfgoed”
Maria Reinders-Karg heeft in het tijdschrift OSO, een tijdschrift voor Surinamistiek en het Caraibisch gebied, een artikel geschreven over het erfgoed van de slavernij. In het artikel schrijft zij over de lessen in bewustwording over het Nederlandse slavernijverleden die zij verzorgt op middelbare scholen in Nederland. Aan de hand van objecten die voortkomen uit slavenarbeid probeert zij de zintuigen van leerlingen ( gehoor, gezicht, reuk, smaak en gevoel) te prikkelen om hen zo bewust te maken van het Nederlandse slavernijverleden in een gedeelde Nederlandse geschiedenis.

2014

Proefschriften

Onderhandelen over gevoelige geschiedenis
Op 9 oktober 2014 promoveert Geerte Savenije op haar proefschrift “Sensitive History under Negotiation”.

In hoofdstuk 4 wordt ingegaan op de slavernijeducatie van Maria Karg bij het NiNsee. Hoe leerlingen het verleden verbeelden en betekenis geven tijdens erfgoedprojecten.

Our Story