Skip to main content

1 juli 2013 – Keti Koti

MiraKa Educatie was gisteren net als vele anderen aanwezig bij de Nationale Herdenking 150 jaar afschaffing slavernij. Onder de vele bevlogen sprekers was ook Vice – Premier Lodewijk Asscher. Hij sprak namens de Nederlandse regering zijn diepe spijt en berouw uit.

Naast aandacht voor het leed aan het verleden, werd er ook veel gesproken over de toekomst en hoe we met wederzijds begrip en respect deze toekomst kunnen vormgeven.

Na de officiële herdenking begonnen de festiviteiten in het Oosterpark. De vele bezoekers konden genieten van lekkere hapjes en drankjes en natuurlijk hele fijne muziek en optredens. Het zonnetje liet zich steeds vaker zien, wat het plaatje compleet maakte.

s’ Avonds vond de première plaats van de eerste opera in het Papiamento: ‘Katibu di Shon’ (slaaf en meester). Tania Cross, die de rol van slavin Anita vertolkte, verwezenlijkt hiermee een lang gekoesterde droom. Na afloop ontving zij samen met haar medespelers een staande ovatie. Deze opera in de Stadsschouwburg vormde een waardige afsluiting van een prachtige dag, waarbij we met zijn allen hebben stil gestaan bij ons gedeeld verleden en de gezamenlijke toekomst die voor ons ligt.

MiraKa Educatie zal er hard aan werken om de vele aandacht die het Nederlands slavernijverleden nu krijgt, ook na 2013 zal worden vastgehouden.