Skip to main content

Geen Tijd Om Te Spelen

Slavernij Vroeger En Nu

In het naaiatelier is de hitte verstikkend, maar het werk moet af. Ik snak naar een zuchtje wind. We zijn met de hele ploeg meisjes al uren bezig labels in bloesjes te naaien. Made in India, 100% cotton. De stof is mooi en kleurrijk; blauw, bruin, groen, geel en turkoois. Ik zie mijn vriendin Nandala naar de stof staren. Later vertelt ze ons, dat ze in al die kleuren opeens het patroon van kettingen ziet. Kettingen waarmee mensen tot slaaf zijn gemaakt in de tijd van haar overgrootouders. Onzichtbare ketenen van haar dwangarbeid ook.

Ze herinnert zich de verhalen van haar grootouders over de slavernij. Hoe mensen uit Afrika naar de Amerika’s werden vervoerd om daar te werken. Die periode van slavernij duurde bijna 300 jaar van 1600 tot 1863, vertelden haar grootouders. Toen de slavernij was afgeschaft, werden er contractarbeiders uit India gehaald om de slaven te vervangen. Zo kwamen haar voorouders op jonge leeftijd naar Suriname. Helaas zijn haar ouders vanwege familieomstandigheden teruggekeerd naar India, anders was ze nu vrij.

De gehele blog van Maria Reinders-Karg kunt u lezen op:

http://www.talktoaletta.nu/blog/geen-tijd-om-te-spelen-slavernij-vroeger-en-nu