Skip to main content

Pilot Gekaapte Brieven Bevrijd

Op dinsdag 10 juni startte MiraKa Educatie de pilot van het project ‘Gekaapte Brieven Bevrijd’ op het Zuiderlicht college in Amsterdam.

4 klassen namen deel aan dit project, waarin ze een introductie kregen op het Nederlands slavernijverleden. Daarna werden verschillende brieven behandeld, geschreven in de 17e en 18e eeuw. Deze brieven zijn met andere goederen van Nederlandse schepen geroofd door Engelse kapers. Vervolgens zijn ze in een archief in London beland en later getranscribeerd. Ze zijn stuk voor stuk getuigenissen van het leven ten tijde van de Slavernij en de Gouden eeuw.

De leerlingen van het Zuiderlicht college hebben zelf brieven geschreven: Een brief aan de Koning over discriminatie, of een brief waarbij ze zich moesten inleven in een personage uit de tijd van de slavernij.

Alle brieven zijn door de leerlingen zelf geplaatst op de facebookpagina ‘Gekaapte Brieven Bevrijd‘.