Skip to main content

Afschaffing slavernij

cropped-F01-IMGP1322-logo-basis-ANBI.jpg

Met de 13e wijziging op de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika is slavernij formeel afgeschaft. Deze wetswijziging werd aangenomen door het Congres op 31 januari 1865, en bekrachtigd door de staten op 6 december 1865.

De strekking van de wetswijziging was:

“Noch slavernij noch onvrijwillige dienstbaarheid, behalve als straf voor het misdrijf waarvan de partij naar behoren zal zijn veroordeeld, zullen bestaan binnen de Verenigde Staten, en elke plaats onder hun rechtsmacht.”

Op 1 januari 1860 is door Nederland de slavernij afgeschaft in de van oudsher door de VOC bestuurde gebieden. Helaas is hier (nog) geen aandacht voor in Nederland, ondanks het feit dat de omvang van slavenhandel meer dan het dubbele was van de transatlantische slavenhandel van de WIC.

Bovenstaande feiten zijn verwerkt in de educatieve programma’s van Stichting Stil Verleden. Met steun van het John Adams Instituut en de Ambassade van de VS worden dit jaar enkele tientallen scholen bezocht met het programma “Van Slavernij … naar Vrij?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *