Skip to main content

Slavernij als wereldhistorisch perspectief

De animatie One, één met het verleden, dat staat voor het verleden, waar mijn familiegeschiedenis ook deel van uitmaakt van die grote Wereldgeschiedenis. Zo begint mijn presentatie.

Het project “Maak de slavenregisters openbaar” is een crowdfunding en crowdsourcing project dat in januari 2017 is gestart met veel vrijwilligers. Het initiatief is in handen van Coen van Galen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij geeft een toelichting op de slavenregisters. Op basis van de slavenregisters heeft Stichting Stil Verleden een lesprogramma ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs.  In mijn presentatie neem ik de aanwezige docenten, leden van de commissie Wereldgeschiedenis mee in dat verleden, waar mensen tot slaaf zijn gemaakt, vastgeketend, ontmenselijkt, waar kinderen geboren zijn in slavernij en helaas vandaag de dag, woensdag 16 mei 2018 slavernij nog bestaat.

Wat doen we met die geschiedenis, wat doe ik met mijn eigen familiegeschiedenis, zo dichtbij. Dat verhaal vertel ik aan u, maar ook aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Belangrijk is wat kun je en wat doe je ermee?

Mijn familie maakt ook deel uit van die slavenregisters wat goed te zien is in de lijsten. Je ziet de namen van de kinderen die overgeschreven zijn en de naam Karg krijgen. De informele bijeenkomst was zeer inspirerend. Vanuit nog twee verschillende invalshoeken over de beeldvorming en sporen van het slavernijverleden kregen docenten in wereldhistorisch perspectief informatie voor in de klas.

De animatie One is gemaakt door Liesbeth Worm.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *