Skip to main content

De aanstekelijke drive van de Soroptimisten

Soroptimisten zijn zusters, sorores, die het beste, optimum, nastreven. Wereldwijd zet deze internationale serviceorganisatie van vrouwelijke professionals zich in voor de bevordering van mensenrechten en de positieverbetering van vrouwen en meisjes.

De lezing van Stichting Stil Verleden is onderdeel van de regionale viering van de Dag voor de Rechten van de mens op zaterdag 14 december 2019. Hoe mooi is dat om voorzitter Adriana van Dooijeweert van het College voor de Rechten van de Mens  te horen spreken over de mensenrechten en hoe de naleving daarvan geregeld is. De historie van het Nederlands slavernijverleden en de manier waarop musea met het thema omgaan sluiten heel goed daarbij aan.

Al bij de entree voel je het optimisme van de club en daarmee start ik mijn lezing. Slavernij en de rol van vrouwen zowel in de “Oost” als in de “West” heeft een belangrijke ontwikkeling teweeg gebracht. De positie van vrouwen was in beide kolonies zwaar en ondergeschikt. Terwijl in de “Oost” huisslaven, maar ook slaven op de perken van Banda en rond Batavia op de plantages werkten, was het in de “West” niet veel beter. Er was openlijk en verborgen verzet. Vooral vrouwen deden er alles aan om onrecht te bestrijden en ontwikkelden daarvoor geheime talen.

Het tweede deel van de lezing werd gedaan door Mieke Groen, bestuurslid van Stichting Stil Verleden. Informatie over twee tentoonstellingen in Amsterdam, de grote Surinametentoonstelling en die in het Van Loonmuseum aan de Keizersgracht, waarbij nazaten van de slavernijgeschiedenis op een videofilm met elkaar in gesprek gaan. In de presentatie werd aandacht besteed aan de Gouden Eeuw, de eeuw van Rembrandt, Vermeer, Anthonie van Leeuwenhoek, een bijzondere eeuw, maar ook de opmaat voor de slaventransporten in de twee eeuwen daarna.

De lezing eindigde met de quote:

 ”Het maatschappelijk debat over het Nederlands slavernijverleden verhardt”.

Stichting Stil Verleden zoekt het complete verhaal.

Moderne slavernij, Nederland slavernij VOC WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *