Skip to main content

Op de meest uitdagende school van Hilversum

Ik krijg een mail. De docent heeft mijn boek gelezen, Stil verleden, de ontdekking van mijn slavernijgeschiedenis. Of SSV gastlessen kan geven voor twee dagen. Het Roland Holst College valt onder de Gooise Scholen federatie in Hilversum. Natuurlijk komen we, ‘is mijn reactie’. Jaren heb ik de route gereden naar het Gooi, dus de herinneringen staan mij nog steeds bij. De docent had in mijn boek ook gelezen over College de Brink in Laren, waar ik maatschappijleer gaf.

De 4e jaars havisten maken deze twee dagen kennis met mijn persoonlijk verhaal, wat in historisch perspectief wordt verteld. In de kolonie Suriname geboren, maakt de link naar de kolonies  toegankelijker en bovendien inzichtelijker. Zo komt het Koloniale en slavernijverleden heel goed tot haar recht.

Het persoonlijk verhaal spreekt de leerlingen aan. Veel handen gaan omhoog. Uit de educatiekoffer worden objecten gekozen. Daarna vertellen de leerlingen waarom ze voor dat object hebben gekozen. De slavenboeien maken indruk. Vragen als ‘hebben slaven die boeien om gehad’?

Twee dagen met plezier de gastlessen gegeven.

Moderne slavernij, Nederland slavernij VOC WIC