Skip to main content

Slavenroute Amsterdam

Verschillende panden aan de Gouden Bocht van de Herengracht waaronder de ambtswoning van de Burgemeester, vertonen sporen van het slavernijverleden. Veel huizen aan de Herengracht zijn gebouwd voor of bewoond geweest door slavenhandelaren. Ook andere plaatsen, waaronder de Stopera, zijn verbonden met historische gebeurtenissen uit de dagen van de Slavernij.

Een wandeling voert de deelnemers via de ‘Slavenroute’ door de historie van die dagen, door ons cultureel erfgoed. Onderweg hoort men soms persoonlijke verhalen uit die tijd. Buigt men zich over de vraag of er in het 17e eeuwse Amsterdam tot slaaf gemaakten woonden. De wandeling is een mooie aanvulling op de tentoonstelling “de Gouden Eeuw” in het Amsterdam Museum.

Op maandag 14 januari 2013 liepen 30 tweedejaars leerlingen van het Goois Lyceum uit Naarden met hun begeleiders de slavenroute onder leiding van Ning Wah, Sanne en Maria. Voorafgaand aan de ‘Slavenroute’ had men de tentoonstelling “De Gouden Eeuw” bezocht.

 

De route begon bij het Paleis op de Dam, waar eertijds de Sociëteit van Suriname bij elkaar kwam om de stand van zaken op de plantages en de handel in slaven te bespreken. Rond half 3 werd de wandeling beëindigd bij het West-Indisch Huis aan de Herenmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *