Skip to main content

In de huid van een patriciërsfamilie uit de Gouden Eeuw …

Het Amsterdam Museum laat in de tentoonstelling ‘Gouden Eeuw’ (tot 31 augustus 2013)  schilderijen uit de 17e eeuw zien. Het portret van de familie de Neufville is een topstuk uit deze collectie. Bezoekers kunnen op modern magische wijze dit schilderij binnen wandelen door hun portret te laten inpassen.

Waar wij van Miraka Educatie gericht zijn op kennisoverdracht rondom slavernij, kropen we – gevoed door voornoemde techniek –  in de huid van deze welgestelde familie uit de tijd waarin de (slaven)handel Nederland tot grote economische en culturele bloei bracht.

 

Op de foto rechtsonder hulde Iliass (rechts) zich in het uiterlijk van de zijdehandelaar David de Neufville, Maria  (midden) zette zijn vrouw Agneta een negroïde masker op en Sanne (links) vermomde zich als de spreekwoordelijke dochter Catharina.

 

DAVID , AGNETA EN HUN DOCHTER CATHERINA NEUFVILLE – MICHIEL VAN MUSSCHER (1645 – 1705)

 

 

 

 

 

 

Naar aanleiding van onze ‘post’ over het schilderij van de Neufvilles op 23 januari vroeg het Amsterdam Museum ons een stuk voor hun blog te schrijven.

Zie          http://hart.amsterdammuseum.nl/54686/nl/in-de-huid-van-de-gouden-eeuw

Zie ook:  http://hart.amsterdammuseum.nl/45943/nl/gemengde-samenleving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *