Skip to main content

Expositie “Blauwdruk” in de Academiegalerie in Utrecht

Vrijdag 22 februari vond in Utrecht de opening plaats van de expositie “Blauwdruk”. Dit gebeurde in de Academiegalerie, onder enorme belangstelling van familie, belangstellenden en de studenten zelf.

Maria Reinders-Karg en Nicky Groenewoud

“Blauwdruk” is het resultaat van een onderzoeksproject waarin het materiaal denim centraal staat. Op een persoonlijke manier worden in totaal elf installaties en videowerk belicht.  Nicky Groenewoud zocht contact met MiraKa Educatie en werd geïnspireerd door de adviezen. Zij koos voor Jamaica ten tijde van de slavernij en maakte een verbinding met de moderne slavernij.

Bij de installatie en videowerk “Sketches of Character” van Nicky Groenewoud staat het volgende geschreven : “Slaven in Jamaica gingen op Tweede Kerstdag verkleed de straten op en gaven performances waarmee zij naar hun oorspronkelijke cultuur verwezen. Deze viering wordt Jonkunnu genoemd. Jonkunnu heeft er mede voor gezorgd dat er een revolutie uitbrak, waardoor de slaven hun vrijheid terugkregen. Met ‘Sketches of Character’ toon ik hedendaagse Jonkunnu-personages die het verhaal van de arbeidsomstandigheden in de jeansindustrie in China vertellen.”

Installatie Nicky Groenewoud

Tijdens de opening was er een performance te zien van een drietal vrouwen van Aziatische kom-af die door Nicky waren aangekleed als hedendaagse Jonkunnu-personages.

De expositie Blauwdruk is nog te zien tot 16 maart in de Academiegalerie, Minrebroederstraat16 inUtrecht. Van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00. De entree is gratis