Skip to main content

MiraKa droomt: Koning verbreekt ketenen …

Klik hier en steun deze droom via facebook, twitter of email!

Ook dit jaar weer laat de zon zich, net als de fleurig geklede bezoekers, van haar beste zijde zien. Het terrein stroomt vol genodigden en andere bezoekers, een bont gezelschap. Allen komen ze getuigen van vrijheid. Als het evenement op het punt staat te beginnen, loopt de spanning bij de  officials op. Ook de reguliere bezoekers houden de entree tot het festivalterrein in de gaten. Zij weten wel dat het niet van één bezoeker afhangt om te herdenken en hun 150 jaar geleden verworven vrijheid te vieren. Al hopen ze  dat de nieuwe Koning tegen  een lange traditie van stilzwijgen van het Huis van Oranje in durft te gaan staan. Wie weet …  De klok slaat één uur, tijd voor de officiële opening.

Koning verbreekt ketenen … 

Ons aller Koning Willem Alexander geeft elk jaar acte de presence op Keti Koti (verbroken ketenen), de Nationale herdenking van de afschaffing slavernij op 1 juli 1863. Die dag wordt een Nationale feestdag,waarop we ook stilstaan bij de slavernij wereldwijd.

 

 

 

 

 

Slavernijverleden & het Huis van Oranje

Stadhouder Maurits van Oranje ontving inkomen op basis van het Octroy van 1621.

Stadhouder Frederik Hendrik zorgde er voor dat Curaçao behouden bleef voor de WIC.

Prins Johan Maurits, graaf van Nassau-Siegen was rond1640 inhet huidige Brazilië actief als gouverneur. Bekend van zijn rechtshervormingen en het toestaan van gewetensvrijheid.

Het Octroy Suriname van 1682 regelde de inkomsten voor stadhouder Willem III. Stadhouder Willem IV liet zich vertegenwoordigen door Thomas Hope bij de WIC.

Stadhouder Willem V in 1768: opperbewindvoerder WIC.

Koning Willem II sloot een kartel met Venezuela om ontsnappingen uit Curaçao tegen te gaan.

Koning Willem III tekende de afschaffing van de slavernij in 1863.

Onthulling slavernij monument op 1 juli 2002 door Koningin Beatrix.

 

1 juli 2013 Koning en Koningin veroorzaken tranen en geluk van een uitzinnige menigte op het  Keti Koti festival. Herdenking afschaffing slavernij nu waarlijk een jubileumjaar!

Maria Reinders-Karg

Klik hier en steun deze droom via facebook, twitter of email!
Onderaan de tekst van MiraKa op de website van Mijn droom voor de Koning, vind je een button met de tekst “steun deze droom”, de rest wijst zich vanzelf.