Skip to main content

Hink-Stap-Sprong door de slavernij

Derde en laatste excursie voor leerlingen van de Zomerschool op 24 juli 2013.

Tijdens de introductie op school werd de kinderen gevraagd:  Wat weet jij van slavernij? “Heel wat handen gingen omhoog en er werd geroepen: “marteling … onderdrukking … onvrijheid … brandmerken … plantages … suiker …”. De leerlingen bekeken boeken en producten uit de slaventijd; slavenboeien, suikerriet en kaurischelpen. Die schelpen werden eertijds als betaalmiddel gebruikt. Tijdens het voorbespreken van de wandeling – langs welke panden die zou voeren – kwam ook de ambtswoning van de burgemeester ter sprake. Op de vraag hoe de burgemeester van Amsterdam heet, bleef het stil.

De wandeling, zoals we die eerder beschreven, werd wederom gelopen met nieuwsgierige leerlingen van 10/11/12  jaar oud. Je gaat natuurlijk niet voor niets naar een zomerschool! Ook nu kleurige shirts voor de herkenbaarheid van de groepen; rode en blauwe. Weer waren de kinderen geboeid door het timpaan bij het Paleis op de Dam, door museum Geelvinck  met haar prachtige tuin, de ambtswoning van de Burgemeester en de expositie in het Stadsarchief. Ze waren onder de indruk van het feit dat er binnen in de Nieuwe Kerk mensen begraven werden.

Aan het eind van de wandeling deed zich een fantastisch toeval voor! Waar we het in de introductie op school nog hadden gehad over de burgemeester, zagen we hem aan het eind van de wandeling met zijn zoontje voorbij lopen. Die kans mocht niet onbenut voorbij gaan, dus sprak ik hem aan. Ik vertelde hem dat de leerlingen net de ‘erfgoedroute slavernij’ hadden gelopen. Sommige leerlingen konden niet geloven dat ze ècht de burgemeester voor zich hadden. Zo gewoon als hij was; een vader  met zijn fiets in de hand, dat begrepen ze niet. Toen het doordrong dat hij het wel degelijk was, was dit voor een aantal leerlingen een unieke kans om een handtekening te vragen. Als slagroom op de taart nam de burgervader ook nog even de tijd voor een foto. Wat aardig.

Een verrassende en leerzame wandeling deze hekkensluiter. Bedankt leerlingen van de Zomerschool voor jullie nieuwsgierigheid en aandacht!

Foto-reportage:

https://picasaweb.google.com/101414982404485735764/20130724MEZomerschoolErfgoedwandeling?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLeh-KD7zp-4mwE&feat=directlink