Skip to main content

Leerlingen Flevoparkschool lezen gedichten voor bij herdenking afschaffing Nederlands Slavernijverleden

Door een streng cordon beveiligers – gevolg van de komst van het Koningspaar – konden de groepen 6,7 en 8 de openingsceremonie van de herdenking vorig jaar alleen uit de verte volgen. Dit jaar zal de school uit Amsterdam Oost het officiële gedeelte opluisteren met een tweetal gedichten. Het NiNsee wil leerlingen de komende jaren actief gaan betrekken bij de ceremonie. De Flevoparkschool heeft de primeur!

Op verzoek van het NiNsee zette MiraKa één van haar educatieve programma’s – de weg naar de vrijheid – in voor lessen aan groep 8. Hierin werden de leerlingen, ook via beeld- en filmmateriaal, geïnformeerd over het verloop van de slavernij, over de winning van suiker, over slaven èn slavenmeesters. Vanuit deze basisinformatie werd gekeken naar het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark. Zo was er voldoende stof tot dichten. Bij dit onderdeel werkte MiraKa samen met de School der Poëzie.

Uit alle gedichten zijn door een commissie van drie – Bestuurslid NiNsee en medewerker van de School der Poëzie en MiraKa Educatie – unaniem twee elfjarige winnaars gekozen.

 

Dit zijn Sevda Sari uit 8a, de klas van juf Ria en Europa Devkota uit 8b, de klas van juf Chahida. Het NiNsee en MiraKa -Educatie danken alle leerlingen voor hun inzet en betrokkenheid. Dank geldt ook de leerkrachten en de School der Poëzie.

 

Wat het NiNsee en MiraKa- Educatie betreft, krijgt de betrokkenheid van leerlingen bij de 1 juli viering een vervolg in de komende jaren. De Flevoparkschool zal de afschaffing van de Nederlandse slavernij jaarlijks blijven herdenken.