Skip to main content

Tula aan de gracht

Op 17 augustus 1795 was de slavenopstand op Curaçao. De leider van deze opstand was Tula. Hij wist anderen te overtuigen en te inspireren en werd gedreven door het verlangen naar vrijheid. De verlichtingsidealen van de 18e eeuw, de tijd van nieuwe inzichten op allerlei gebied en de idealen van de Franse revolutie van 1789 zijn van invloed geweest op de bevrijding van Haïtiaanse slaven en de latere opstand op Curaçao. 

In Theater Bellevue vond zaterdag 17 augustus 2014 de jaarlijkse Tula-herdenking plaats, georganiseerd door het NiNsee. Franc Weerwind, voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), sprak lovende woorden over Tula en maakte daarbij een verbinding naar de positie van jongeren op de arbeidsmarkt en de wijze waarop educatie zorgt voor een hoger bewustzijn en wederzijds begrip.

Leerlingen van basisschool Crescendo uit Amsterdam Zuidoost hebben gedichten over Tula gemaakt. Deze bundel met gedichten, “Mijn droom met Tula”, werd aangeboden aan de Amsterdamse wethouder van Onderwijs, Jeugd en Diversiteit, Simone Kukenheim. Aansluitend verzorgde Izaline Calister met haar band en het Dudok Kwartet een prachtig concert.

 

Zie het complete beeldverhaal van Bert Reinders van de Tula herdenking 2014:

https://picasaweb.google.com/101414982404485735764/20140817TulaAanDeGracht06?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJaM663R88Kjdg&feat=directlink

Helden

Ondanks de jaarlijkse herdenking en lokale initiatieven verdient Tula meer bekendheid dan hij nu heeft, vinden veel bezoekers van het concert. “Net zoals Nederlanders helden hebben, geldt dat ook voor de Caribische Nederlanders”, zegt Maria Reinders-Karg. “Wij moeten die helden blijven eren, erover praten en ons bewust worden van wat er gebeurd is.” “Tula zou net zo bekend moeten zijn als Anne Frank”, zegt Sanne Jansen, die samen met Maria Reinders-Karg lesmateriaal over het slavernijverleden ontwikkelt.

Het interview van ondermeer MiraKa Educatie  door Jamila Baaziz is te vinden op:

http://caribischnetwerk.ntr.nl/2014/08/17/tula-verdient-meer-bekendheid/