Skip to main content

Gekaapte brieven bevrijd op het ID College

Op 29 oktober was MiraKa Educatie te gast op het ID College in Woerden. Twee groepen studenten leerden meer over het slavernij erfgoed aan de hand van het nieuwe lesprogramma ‘Gekaapte Brieven Bevrijd.’ Deze historische brieven waren in de 17e en 18e eeuw op weg naar Nederland maar werden gekaapt door Engelse schepen. Deze brieven zijn boven water gekomen in een Engels archief en geven nu een bijzonder kijkje op de persoonlijke levens van verschillende mensen en hun connecties met slavernij in Suriname.

De les begon met een introductie, waarna de studenten als verdieping aan de slag mochten met een aantal objecten uit de educatie koffer van MiraKa Educatie. Zij leerden over de herkomst van de objecten en wie deze gebruikten, maar ook hoe deze objecten vandaag de dag slavernij representeren en erfgoed zijn geworden. Nadat de studenten geïnformeerd waren over de historie en de hedendaagse vormen van slavernij, kwamen de brieven uit de koffer.

De eerste groep gebruikte deze om zelf brieven te schrijven, waarbij ze in de huid kropen van een zelf bedacht persoon ten tijde van de slavernij in koloniaal Suriname. De tweede groep nam één van de brieven onder de loep en beantwoordde hi er vragen over die hen liet denken over wie deze brief schreef en hoe deze persoon destijds omging met slavernij.

Dankzij de interesse en het enthousiasme van de studenten en hun docent was deze les met het nieuwe programma een succes. MiraKa Educatie hoopt binnenkort met meer scholen de gekaapte brieven opnieuw te ontdekken.