Skip to main content

Amsterdams Lyceum, het oudste lyceum van Nederland

Op 3 maart 2015 is Stichting Stil Verleden te gast in de aula van het Amsterdams Lyceum, het oudste lyceum van Nederland. Fraai siermetselwerk siert de ruimte.  Ruim 80 gymnasiasten nemen deel aan ‘van Slavernij naar … vrij? Ze blijken uitstekend geïnformeerd over ‘slavernij door de eeuwen heen’.

20150303 SAM_3990 (1520 x 855)

Naast dit thema behandelen we slavernij in deze tijd via een filmpje van een au pair die gevangen zit in haar situatie. Het verhaal van de au pair roept verwondering wakker; waarom ontsnapt ze niet gewoon? Dat laat zien hoe anders vrijheid voor verschillende groepen kan kleuren.

In het verhaal van de strijd van voormalige slaven om een gelijkwaardige positie in de maatschappij o.a. het recht op patent, komt via Matzeliger aan de orde. De Amerikaanse slavernijgeschiedenis wordt ingezet met de negrospiritual “Wade in the water”; waarbij het verhaal in beelden voorbij komt. Deze geschiedenis en die van apartheid en (de strijd om) gelijkheid wordt ook geschetst via stukken uit de speech van Martin Luther King, via Rosa Parks en Bob Marleys redemption song.

20150303 SAM_4031 (1520 x 855)

De leerlingen doen actief mee; er is zoveel interesse dat volgens een aantal van hen de pauze wel achterwege had mogen blijven. Men vraagt zich af of alle vrome mensen tegen de slavernij waren. Immers de abolitionisten en quakers waren wel vóór afschaffing. En de negerhut van oom Tom – een aanklacht tegen de slavernij – werd door de zeer vrome Harriette Beecher Stowe geschreven. Of dat betekent dat alle christenen en vrome mensen tegen de slavernij waren? Dat betwijfel ik …

De vraag of afschaffing van de slavernij leidt tot vrijheid en gelijkheid blijft hangen. Immers er is nu nog sprake van slavernij getuige zo’n verhaal van de au pair…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *