Skip to main content

Jaarverslag 2016

Het eerste halfjaar van 2016 heeft in het teken gestaan van de Slavernijconferentie in Praag.

Het tweede halfjaar stond in het teken van het educatie -event en het opstellen van educatieprogramma’s .

De highligths van 2016 zijn:

1. Dankzij de toezegging van Kerk en Samenleving is een educatie- event gehouden op een school in Amsterdam. Het thema is Kolonialisme en het Nederlands slavernijverleden.

2. Door de Conferentie Slavery: Past, Present and Future in Praag zijn waardevolle contacten op vooral Europees niveau gelegd. Voor details wordt verwezen naar: http://stilverleden.nl/slavery-past-present-and-future/

3. In 2016 is er gewerkt aan het project slavernij in Azië onder de VOC. De basis van dit project is het boek “Kleurrijke Tragiek” van Matthias van Rossum en “Daar werd iets gruwelijks verricht” van Reggy Baay. In het laatste kwartaal zijn op verschillende scholen gastlessen gegeven over het Nederlands slavernijverleden, compleet met de inzet van de inmiddels beroemde koffer. Het educatieprogramma “Out of the box“ was een samenwerking met Bijzondere Collecties van de UvA. De vwo leerlingen van het Marklandcollege uit Oudenbosch kregen een rondleiding door de wetenschappelijke tentoonstelling “Out of the box”, ter oriëntatie op hun profielwerkstuk wat in het 6e leerjaar af moet zijn. Daarna kregen zij de Erfgoedwandeling.

4. Ook dit jaar zijn Erfgoedwandelingen en lezingen gehouden. Bijzonder was dat studenten van de universiteit van Hamburg i.s.m. de VU het thema “Working through trauma” ondermeer bespraken bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark.

 

Voor het volledige jaarverslag verwijzen we graag naar:  SSV Jaarverslag 2016

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *