Skip to main content

De tijdmachine van Prinsenhaghe

Prinsenhage Groep 6

In groep 5&6 van de basisschool Prinsenhaghe  in Den Haag heb ik het vandaag over Hink Stap Sprong door de slavernij. In de klas aan de muur hangen schilderijen over de Gouden Eeuw. Wat er nog meer hangt en opvalt zijn lijsten waarop de negatieve en positieve gebeurtenissen bijna ingevuld zijn. Slavernij wordt vandaag als een negatieve gebeurtenis bijgeschreven. Toch zijn er ook positieve gebeurtenissen tijdens de slavernij, die hun sporen vandaag de dag hebben. Denk aan muziek, de capoeira, nu een vecht-danssport, wat in de slaventijd een manier van overleven was. Daarnaast zijn er de verschillende soorten gerechten, als heri-heri, wat bestaat uit zoete aardappelen, groene bananen, cassave en bakkeljauw, wat gezouten kabeljauw eigenlijk is.

De leerlingen komen binnen, zeggen goedemorgen en noemen meteen hun naam. Ze worden in gedachten meegenomen naar vroeger en ook een beetje naar nu. Eerst hebben we het over de prachtige namen die ze  hebben. Dat zegt wie je bent en waar je vandaan komt. In de slaventijd kreeg je de naam van je meester en werd je als slaaf gebrandmerkt. De leerlingen zijn bezig met een project over slavernij. Vandaag past het programma van Stichting Stil Verleden er heel goed bij.

Na de interactieve les is het tijd dat de leerlingen zelf aan de slag gaan. Ze mogen zelf hun mening op kaartjes schrijven, of een gedicht of een wens of een tekening maken. De kaartjes worden aan beukentakken opgehangen. Vervolgens is er tijd om in de educatiekoffer naar de verschillende voorwerpen te kijken die met slavernij van zowel de Oost als de West te maken hebben. Dan is het tijd om een paar meningen op te lezen.

We zijn begonnen met een negatieve gebeurtenis namelijk de slavernij van vroeger, maar ook vandaag de dag bestaat slavernij nog, wat men noemt, moderne slavernij, uitbuiting dus.

Waar moesten de slaven poepen en plassen vraagt een leerling nog? De klas eindigt met een zingend dankjewel voor de goede les.

Nederland slavernij VOC WIC, slavernij educatie