Skip to main content

Een reis door het koloniale verleden

Vandaag maken de studenten van het Regiocollege in Zaanstad een reis door het koloniale verleden van Nederland. We eindigen bij hoe het nu is, anno 2021.

De eerste jaars studenten Communicatie en Marketing hadden als opdracht de film “Hoe duur was de suiker” te bekijken of het boek te lezen van Cynthia McLeod. Het Youtube filmpje van Typhoon ‘’Van de Regen naar de Zon” is in 2013 opgenomen als onderdeel van de slavernijherdenking. Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in de voormalige kolonies Suriname en de Nederlandse Antillen, na de afschaffing van de slavernij in de voormalige kolonie Nederlands Indië op 1 januari 1860.

Het boek van Cynthia McLeod is een historisch drama wat gaat over twee jonge vrouwen in het 18e eeuwse Suriname. Zij raken verbitterd door het koloniale bestaan en de slavernij en streven naar geluk. Het lied van Typhoon gaat over racisme, slavernij en machtsverhoudingen.

De studenten maakten voor het eerst kennis met Typhoon, waardoor nieuwe perspectieven aan bod kwamen, zoals discriminatie en identiteit. Het was goed om de betrokkenheid van de leerlingen in te zetten door de opdracht wat ze van te voren meekregen, waardoor ze nieuwe inzichten kregen.

Dank aan de docent die ook actief mee deed en daardoor een goed voorbeeld was voor de studenten.    

Nederland slavernij VOC WIC, slavernij educatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *