Skip to main content

Project Slavernij in Leiden

Stichting Stil Verleden heeft meegedaan aan het project over slavernij op het Visser ’t Hooft College in Leiden. In het theater van de school werden we ontvangen door docent Desiree en haar leerlingen van mavo en havo 2. Daar paste het lesprogramma ‘Geregistreerd’ goed in.

De hele week zijn de leerlingen bezig met het project slavernij. Op verschillende manieren wordt het onderwerp besproken en op verschillende manieren verwerkt. De leerlingen weten al een heleboel over slavernij.

Onderdeel van de gastles was het onderdeel: Kruip in de huid van… . Drie leerlingen kruipen om beurten in de huid van drie historische personen op basis van een tekening van Bray. De rest van de klas kijkt mee en observeert. Daarna wordt het besproken. Het is grappig om te zien hoe leerlingen hun rol laten zien. Eén van de leerlingen laat duidelijk zien dat de opdrachten wat ze krijgt niet zal voeren. Ze gaat er tegen in.

Kruip in d huid van …

Van te voren was over de historische figuren niets verteld. Zij kregen alleen de afbeelding van de maker Theodore Bray uit 1850 te zien. Het was mooi om te zien hoe de leerlingen met hun rol omgingen.

We eindigden met slavernij vandaag de dag, die er nog steeds is, weliswaar in moderne vorm.

Nederland slavernij VOC WIC, slavernij educatie