Skip to main content

Mooi welkom: ‘’goed dat jullie er zijn”

Prinsenhaghe is een Christelijke basisschool in het oude centrum van Den Haag, die streeft naar maximale openheid en verbondenheid met andersdenkenden en andersgelovigen. In dit streven staan Respect en Tolerantie centraal. Dat was ten tijde van het Nederlands Slavernijverleden wel anders!

Vanuit het huidige thema ‘Leren van personen uit de geschiedenis’ met de focus op de Gouden Eeuw, VOC en de slavernij, schuift Stichting Stil Verleden aan. Via haar educatieve programma ‘hink-stap-sprong door de slavernij’ zullen de leerlingen van groep 5 en 6 nader kennis maken met deze koloniale geschiedenis. Twee jaar geleden waren we hier ook voor de toenmalige 5e en 6e groep. Zie “De tijdmachine van Prinsenhaghe” van 4 november 2020.

Wat fijn om met een “goed dat jullie er zijn” verwelkomd te worden in groep 5, waar het meteen opvalt hoe fantastisch de leerlingen zijn voorbereid. Eén van hen vertelt al aan het begin van de les, in een notendop het slavernijverhaal.

In groep 6 doen klasgenootjes heel actief mee als er vragen gesteld worden; ze antwoorden bijna in koor! De juf straalt bij het zien van haar enthousiaste leerlingen. Ze kan terecht trots op ze zijn. Dat zijn wij ook. En we komen met alle plezier over twee jaar weerom. Dan over de sporen van het Haags Koloniaal – en slavernijverleden.

Nederland slavernij VOC WIC, slavernij educatie