Skip to main content

Spontaan naar Apintie

Apintie is om twee redenen in mijn herinnering. Eerst als 7-jarige bij het radio-programma ‘Kom maar naar voren’  met juffrouw Da Breun. Op de woensdagmiddagen vond het plaats. Na afloop kreeg je dan een flesje Hires, de smaak van Cocacola. Op zaterdagochtend om 7 uur kon je het terugluisteren.

In 2008 was ik er weer voor een interview met de reizende tentoonstelling ‘Onder de hoede van de Heer’, een tentoonstelling die gebaseerd was op de slavenbrieven, afkomstig uit het archief in Herrnhut.

En nu, maandag 4 december 2023 zit ik voor de derde keer in een interview bij Apinti. Op uitnodiging ben ik in Suriname om twee redenen. Ten eerste vanwege mijn persoonlijk boek, Stil verleden, de ontdekking van mijn slavernijgeschiedenis, gepresenteerd op 20 mei 2023 in het Nationaal Archief Den Haag. En op donderdag 7 december in het Nationaal Archief Suriname. Ik neem de lezer mee op ontdekkingstocht die verbonden is met het slavernijverleden.

Ik ben ook in Suriname in de hoedanigheid als directeur van Stichting Stil Verleden. Samen met Stichting Sukru Patoe is een pilot lesprogramma ontwikkeld voor studenten in de leeftijd 15-20 jaar. Lindon Ritfeld heeft als coördinator meegewerkt. Samen met de docenten uit Paramaribo en de districten is er gewerkt aan dit buitenschoolse programma. In een 4-tal lessen wordt dit pilot lesprogramma gegeven. Op zaterdag 9 december 2023 zullen de studenten die meegedaan hebben samen met docenten en begeleiders in het Nationaal Archief Suriname aanwezig zijn voor bronnenonderzoek.

https://www.apintie.sr/v31446