ISK Zuid in Rotterdam doet ook graag mee
Door het enthousiasme van ISK Noord besloot ISK Zuid ook graag mee te doen. Stichting Stil Verleden kon aan die vraag voldoen. ISK is de Internationale Schakel Klas. Leerlingen tussen de 12 en 18 jaar die korter dan twee jaar in Nederland zijn en de Nederlandse taal nog niet goed beheersen, leren op het ISK Nederlands. Na de ISK kunnen leerlingen doorstromen naar het reguliere onderwijs (PRO, VMBO, HAVO, MBO).
Daar zijn ze dan. De kennismaking vindt plaats door iedereen een hand te geven. Kunnen jullie lezen waarover het gaat? Intussen komt leerling Mohammed binnen. Hink-Stap-Sprong, dat betekent dat jullie hele kleine delen zullen horen over de slavernij. Slavernij heeft bijna 4 eeuwen geduurd. Overal waar mensen zijn was slavernij. Helaas, vandaag de dag is er nog slavernij, maar dan worden mensen uitgebuit. Hun paspoort wordt hun afgepakt en ze maken lange dagen voor weinig geld.
Wat is slavernij, ‘vraagt een leerling’. Dat je bezit bent van iemand. Om duidelijk te maken wat slavernij precies is wordt het slavernijmonument getoond in Rotterdam, maar ook andere objecten die met slavernij te maken hebben. Er wordt over Ketikoti verteld, de dag waarop mensen slaaf waren vrije mensen werden. Dat is wat wij herdenken. Men zegt ook wel, de verbroken ketenen. Een slavenboei wordt als voorbeeld genomen.
Dan wordt verteld over het Manumissieboek en uitleg gegeven dat mensen vrijgemaakt werden door hun plantage-eigenaar. Het boek wordt ingekeken.
Maar waar kwamen slaven vandaan? Slavernij was wereldwijd, zowel in ‘Oost’ als in ‘West’. Een gedeelte van het oerwoud van Suriname wordt getoond. Daar woonden de mensen die slaaf gemaakt zijn. Ze heten Marrons. Afstammelingen die uit Afrika vandaan gehaald zijn. Ook werden mensen slaaf in de Indonesische Archipel.
De specerijen gaan de klas rond. ‘Het ruikt heerlijk’, roepen een paar leerlingen. Het verhaal achter de specerijen wordt verteld dat ook mensen slaaf werden en op de perken moesten werken. Dan is het zover om aan de slag te gaan. Aan de hand van er is verteld en wat er te zien was, kunnen de leerlingen tekeningen maken of een gedicht .