Skip to main content

Een persoonlijk verhaal bij Christendom en slavernij

Op donderdag 8 augustus 2024 vanaf 13.30u sta ik bij de ingang van het Auditorium van het Museum Catharijne Convent in Utrecht om de gasten persoonlijk welkom te heten. Daartussen bevinden zich bekenden van de afgelopen jaren.

Wat een keurige opkomst, ruim 100 gasten kon ik welkom heten. Nadat de voorzitter van de Vriendenvereniging van het museum mij welkom had geheten stond ik voor een volle zaal zowel  boven als beneden. De gasten hadden er zin in en waren benieuwd naar mijn verhaal.

Aandachtig luisterde de zaal, je kon een speld horen vallen. Er waren gasten bij die om verschillende redenen mijn lezing wilden bijwonen. Er waren er bij die bezig waren met hun stamboom, of die zich herkenden in mijn verhaal. Vroeger werd er niet over slavernij gesproken, het was een taboe of men schaamde zich. Slavernijwereldwijd heeft anno 2024 nu de aandacht.

Achtergrond informatie

Op haar dertigste verjaardag keerde Maria Karg terug naar Suriname. Deze reis zou haar leven voorgoed veranderen. Haar vader was ernstig ziek en overleed kort daarna. In zijn lege huis vond Maria een doos vol kaarten, brieven en oude boeken. Pas veertig jaar later vond ze de moed om te verkennen wat erin zat.

Stukje bij beetje ontdekte zij wie haar voorouders waren en hoe haar familiegeschiedenis verbonden was met het slavernijverleden. De ontdekkingsreis van antropoloog Maria Karg staat tijdens de lezing centraal.

Maria Karg is een van de pioniers van het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Zij zet zich al sinds 2004 in om dit beladen onderwerp breed onder de aandacht te brengen. In 2014 richtte Karg Stichting Stil Verleden op. Deze stichting heeft als missie om het Nederlandse koloniale slavernijverleden vanuit diverse invalshoeken te belichten via onderwijsprogramma’s, lezingen en erfgoedwandelingen.

Nederland slavernij VOC WIC