Skip to main content

Stil Verleden in de oudste Moskee van Nederland

Op zaterdag 1 juni 2024 gaf ik een lezing naar aanleiding van mijn boek, Stil verleden, de ontdekking van mijn slavernijgeschiedenis. Deze uitnodiging kwam door de Vredesconferentie in Dn Haag wat door de Ahmadi moslimvrouwen is georganiseerd. Wat een ontvangst en wat een vriendelijke, aardige vrouwen. In theorie wist ik het een en ander, maar om er daadwerkelijk bij te zijn was er nooit van gekomen. Tot vandaag. De eerste keer in een Moskee, was voor mij een bijzondere ervaring.

Het was even wennen, schoenen uit. Ik had er een ander gevoel bij, omdat ik in huis in de zomer op blote voeten loop, heerlijk. Dus, schoenen uit, op de plank en lopen op het zachte tapijt wat er lag. Ik kijk om me heen, alleen maar vrouwen, die kracht uitstralen. De techniek, kortom alles is door hen geregeld. Even denk ik, Moslimvrouwen zijn eigenlijk veel verder.

Een mooi en interessant programma wat in het teken stond van het streven naar absolute rechtvaardigheid in de wereld. Na de recitatie uit de Heilige Koran, werden we welkom geheten en geïntroduceerd. Mijn persoonlijk verhaal maakte indruk. Na afloop kwamen verschillende vrouwen naar mij toe. Ook zij hadden een verhaal. Ik werd er heel stil van en kon niets anders doen dan luisteren. Gezamenlijk eten hoorde erbij.