Skip to main content

MiraKa Educatie bij de opening van Zwart & Wit

Onder grote belangstelling is op donderdag 31 oktober 2013 de spraakmakende tentoonstelling Zwart & Wit geopend in het Tropenmuseum Amsterdam. Hoe heeft de relatie tussen zwarte en witte Nederlanders zich de afgelopen eeuw ontwikkeld? Wat is er daarna gebeurd en waar zijn we nu?

De openingstentoonstelling begint met een intrigerend monument van 11.000 namen. Deze achternamen zijn verzonnen door de kolonisten voor de mensen die vrij kwamen op 1 juli 1863, de afschaffing van de slavernij.

De wereldtentoonstelling van 1883 op het Museumplein met 28 Surinamers in tenten wordt nagebootst in een ronde tentoonstelling, een soort arena waar een jongetje, Codjo zit te trommelen. Achter een hek staan symbolisch de witte Nederlanders. Destijds bezochten een miljoen mensen de wereldtentoonstelling.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt Nederland minder wit, Nederland verschiet van kleur. Op schilderijen en foto’s gaat de zwarte mens ook deel uitmaken van de hippe culturele witte mensen, ze krijgen een podium, maar de afstand blijft groot. Vanaf de jaren tachtig beginnen wit en zwart zich te ergeren aan elkaar. Nederland verschiet nog meer van kleur, men schrikt daar een beetje van.

Het Tropenmuseum wil met deze tentoonstelling een statement maken, waarbij bewust gekozen is voor een foto met Sinterklaas en Zwarte Piet. De bezoekers mogen hun eigen Piet samenstellen of ze kiezen om Piet niet meer toe te laten.

De tentoonstelling Zwart & Wit loopt tot 1 juli 2014 met vrijwel elk weekend een evenement.