Skip to main content

“Stil verleden” lezing voor de Christelijke vrouwenvereniging Passage Doorn

MiraKa Educatie heeft op 21 november j.l. een lezing over het Nederlandse slavernijverleden gegeven “ met als titel “Stil verleden”. 

Kern van de lezing is de geschiedenis van de slavernij wereldwijd en in het bijzonder het Nederlands slavernijverleden in de koloniën in de 17e, 18e en 19e eeuw. De rol van WIC (West Indische Compagnie) en VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) werd belicht. Daarnaast was er speciale aandacht voor de rol van vrouwen in onze koloniale slavernijgeschiedenis en voor hun rol in het bewustwordingsproces van de moderne slavernij anno 2013. Ook de rol die religie speelde in het Nederlands slavernijverleden was onderwerp van gesprek.

Sporen van het slavernijverleden zijn uiteraard zichtbaar in Amsterdam en Middelburg, maar ook in plaatsen als Haarlem, Utrecht en Den Haag. Zelfs in Doorn zijn sporen van het Nederlands slavernijverleden aanwezig in ondermeer de Maartenskerk . De toehoorders, leden van de Passage – een vereniging van en voor vrouwen met een Christelijke levensvisie – zetten zich actief in voor hun leefomgeving en buigen zich over maatschappelijke ontwikkelingen en (inter)-nationale vraagstukken.

De opkomst was groot, de sfeer goed en de belangstelling bleek uit de vele vragen nadien. Velen waren verrast door de omvang van het Nederlands slavernijverleden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *