Skip to main content

‘Stil verleden’ te gast bij Passage Nieuwegein

Nieuwegein, woensdag 28 januari 2015

Hart voor de samenleving, oog voor de naasten en gevoel voor cultuur kenmerken deze Christelijk-Maatschappelijke vrouwenbeweging. Vanuit betrokkenheid bij maatschappelijke ontwikkelingen en (inter)nationale vraagstukken, nodigden zij de Stichting Stil Verleden uit om een lezing te geven over slavernij. Zo’n 60 vrouwen bezochten de lezing, die werd ingeleid door een psalm onder verwijzing naar de toestand in de wereld.

IMG_9003s (1613 x 685)

De lezing belichtte slavernij als praktijk van alle tijden: Die in de Klassieke Oudheid en het Nederlands slavernijverleden. Het ontstaan en de rol (o.a. als slavenhalers uit de Aziatische gebieden) van de Verenigde Oost-Indische Compagnie( VOC) èn moderne vormen van slavernij. Na de pauze werden de West-Indische Compagnie( WIC) en haar trans-Atlantische slavenhandel, de rol van Religie en die van vrouwen in ons slavernijverleden besproken. Tot slot kwamen herdenking & bewustwording aan de orde.

IMG_8998s (641 x 963)Het verhaal ontlokte nogal wat reacties aan de toehoorders: Zo vertelde een van hen dat zij bij de promotie van de 1e Marron in die positie was. Bijzonder om zo getuige te zijn van de emancipatie van een nazaat  van slaven, die ooit van de plantages het oerwoud in vluchtten (marron betekent weggelopen vee). Andere bezoekers verhaalden over hun bezoek aan de voormalige Nederlandse koloniën. Eén deelnemer haakte aan bij de informatie over de Hernhutters, de in Suriname populaire Broedergemeente. Ook sprak men met afschuw over de tijdens het Nederlands slavernijverleden begane wreedheden: “We moesten ons schamen voor wat onze voorouders gedaan hebben”.

 

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *