Skip to main content

Slavernij te lang geleden?

Rianne Walet wist tot twee jaar geleden weinig van dit koloniale verleden, maar dat veranderde na een stage in een slavernijmuseum in Liverpool: “Pas toen werd mij duidelijk hoe belangrijk en groot dit onderwerp is en hoe weinig wij in Nederland er nog mee doen. Het dreunt nog steeds door in onze huidige moderne tijd.”

Zij vindt dat het slavernijverleden nooit vergeten mag worden. “Vaak zeggen mensen: waarom herdenk je iets dat al zo lang geleden is gebeurd? Als dat het criterium is om te herdenken, kunnen we op den duur niks meer herdenken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Om die reden geeft ze nu op middelbare scholen lessen over slavernij. Zo hoopt ze dat jongeren meer gaan nadenken over het verleden. “Als iedereen ervan zou weten, is het makkelijker om over zaken als Zwarte Piet, discriminatie en racisme te praten. Het gaat erom dat je weet: waar komt het vandaan?”

.

Voor het complete artikel van de NOS:

NOS slavernij-te-lang-geleden-dan-kunnen-we-straks-niks-meer-herdenken.html

 

educatie, jongeren, Nederland, slavernij, VOC, WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *