Skip to main content

Met studenten van de VU op stap

Studenten van de VU, Theologie en Vredesbewegingen volgen de summerschool. Ook dit jaar weten ze Stichting Stil Verleden te vinden voor een erfgoedwandeling op 7 september 2017. Met een groep van 22 studenten, inclusief docenten starten we de erfgoedwandeling.

 

Het is belangrijk om studenten tijdens de inleiding meteen op de hoogte te brengen wat de invalshoek van Stichting Stil Verleden is. We kennen wel het verhaal dat mensen als slaven zijn gehaald uit Afrika, naar Amerika verscheept en verkocht aan plantage eigenaren. Wat weinig ter sprake komt is dat in dezelfde tijd van de West Indische Compagnie ( WIC) ook in Azië onder de Verenigde Oost Indische Compagnie ( VOC) slavernij veel voorkwam.

 

Een groep studenten met veel enthousiasme en interesse wandelden mee. Onderweg kwam er van alles voorbij, afhankelijk bij welk gebouw we bleven staan. De afbeelding van De Moriaan , Rokin 64 leverde interessante gesprekken op. Nadat ik de studenten zelf de afbeelding liet zoeken, klonk er gejuich, we hebben het. Vervolgens liet ik ze de afbeelding beschrijven, wat zien jullie. Daarna kwam de vraag , wat de afbeelding opriep of uitstraalde.

Hierop kwamen verschillende reacties. Een van de discussies was, waarom laat een zakenman die huizen bezit, beelden van een”moor” op z’n huizen plaatsen. Zou het iets met z’n naam te maken hebben. Het leverde mooie gesprekken op.

 

Wat nog meer aardige gesprekken opleverde waren de debatten nu. De standbeelden, de cultuuractivisten, de jongeren die vandaag de dag op een andere manier bezig zijn met het Koloniale slavernijverleden. En zo zijn de studenten meer te weten zijn gekomen over deze gedeelde geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *