Skip to main content

Publieksdag een succes

Op zaterdag 23 september 2017 gaf Maria Reinders-Karg namens Stichting Stil Verleden een inspirerende lezing. Deze vond plaats tijdens de publieksdag in het Haags Historisch Museum, dit ter gelegenheid van de nieuwe tentoonstelling “Afrikaanse bedienden aan het Haagse Hof”.

Ruim zestig bezoekers van het Haags Historisch Museum luisterden naar de achtergronden van het Nederlands slavernijverleden. In haar lezing ging Maria eerst in op de bredere geschiedenis van het slavernijverleden, wat al begint in de oudheid. In haar verhaal werkte zij toe naar hoe Nederland in de slavenhandel terecht kwam, en vooral ook naar waar ter wereld de Nederlanders slaven bezaten en verhandelden. Hierbij kwamen ook de voormalige Nederlandse koloniën o.a. van de VOC uitgebreid aan bod. Als laatste werd toegespitst op de doelen van Stichting Stil Verleden (SSV)en de educatieprogramma’s.

Daarna konden er vragen gesteld worden. Reacties liepen erg uiteen, maar er was algemene overeenstemming dat er meer aandacht voor het slavernijverleden moet komen in het onderwijs. Opvallend was dat na de lezing gevraagd werd of er begrip was voor mensen wiens voorouders tot slaaf gemaakt zijn. “Kun je als blanke je invoelen hoe het voelt, de pijn dus van het verleden” . Deze vraag is natuurlijk heel moeilijk te beantwoorden maar Stichting Stil Verleden heeft alle begrip voor dit pijnlijke Nederlandse verleden, maar kijkt vooral vooruit, want we moeten samen verder. Juist daarom is het goed om jongeren bewust te maken met het erfgoed van het Nederlandse slavernijverleden. Het is verweven met onze hedendaagse cultuur. Aan de hand van verhalen, objecten en films uit -en over deze slavernij periode kan meer begrip ontstaan.

Gedurende de publieksdag waren er vele performances van jonge kunstenaars en werden vele interviews opgenomen voor een video voor het Haags Historisch Museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *