Skip to main content

Het Heerenlanden – Doe wat telt

Een kleine 75 Havo en Mavo leerlingen van De Heerenlanden in Leerdam luisterden in twee groepen naar het Nederlands slavernijverleden. Het ging over suiker, een luxe product in de slaventijd. De rol van de slavenmeester werd besproken, evenals het bijhouden van slavenregisters. “Doe wat telt” is het motto van de school.

 

De tweede jaars Mavo en Havo leerlingen luisterden geboeid naar de verhalen die mede vanuit een persoonlijk perspectief werden verteld. Ze leerden nieuwe woorden en de betekenis daarvan, zoals het woord manumissie. Er waren leerlingen bij die heel goed konden vertellen wat de betekenis van een kolonie was.

Anderen merkten op dat slaven geen schoenen aanhadden, maar dat de slavenmeester wel schoenen aanhad. De objecten in de educatiekoffer werden besproken, maar ook kwamen alle zintuigen volop aan bod. Naast het voelen van katoen, werd suikerriet geproefd. En na afloop kwamen leerlingen die tijdens de les niet veel gezegd hadden of hun handen niet opgestoken hadden, vertellen hoe interessant ze de les hadden gevonden en enkelen meiden showden hun gewonnen medaille.

 

Moderne slavernij, Nederland slavernij VOC WIC, Slavenregisters Suriname

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *