Skip to main content

Gespiegeld slavernij of toch niet?

Nog even of de gasten hadden het informeel samenzijn in de Pniëlkerk in Almelo blijvend gespiegeld naar de presentatie gekeken. De beamer werkte prima alleen de beelden werden gespiegeld geprojecteerd. Daarom moesten de aanwezigen zich behelpen met het kleine scherm van mijn laptop. In de pauze lukt het wel om de beamer goed te krijgen.

Tussendoor kwamen al veel vragen, waardoor deze lezing iets anders werd dan gebruikelijk.

Vragen als, de slapeloze nachten en maar malen in mijn hoofd, waarom mijn ouders nooit iets hebben verteld over slavernij waren één van de vele vragen. Of de opmerking wat een mevrouw maakte ‘ in Twente was er ook slavernij, door de manier waarop boeren werkten’. Even ben ik stil, en denk na hoe ik een goede reactie kan geven.

Wat is slavernij, vraag ik? Ik kijk Bert aan en we begrijpen elkaar meteen, waar Bert heel goed uitlegt dat de kern van slavernij is dat je bezit bent van iemand anders, dat je je vrijheid kwijt bent, dat je geen loon ontvangt. Naar aanleiding van dit informeel samenzijn was het ook een sfeer van verschillende verhalen die naar boven kwamen.