Skip to main content

Montessori Valkenbosch kleurt katoen

Een spannende dag vandaag voor ruim 100 leerlingen van OBS Montessori Valkenbosch in Den Haag. De klassen krijgen gastlessen van Stichting Stil Verleden over Slavernij en Keti koti. De leerlingen zijn goed voorbereid op onze komst. Dat is te merken ook. Sommige leerlingen vinden het spannend.  

Zoals gebruikelijk worden de leerlingen welkom geheten door ze allen een hand te geven. Wat een mooie namen op deze gemengde school, die ik soms niet kan uitspreken, zo divers. Dat is mooi! De meester stelt ons voor aan de volle klas met wel 55 leerlingen, twee klassen zijn toegevoegd. Ieder luistert wat er gezegd wordt. En dan beginnen we.

De leerlingen weten al wat over de geschiedenis, met name de driehoekshandel. Maar er is meer, over de kolonies, over de plantages, over de afstammelingen die uit Afrika vandaan kwamen. De educatiekoffer met objecten wordt besproken. We eindigen met de opdracht om wat de leerlingen al wisten en de nieuwe informatie erbij om die te verwerken in een tekening of een versje op een katoenen doek.

Nederland slavernij VOC WIC