Skip to main content

Stil Verleden in de Cultuurfabriek Veenendaal

In 2023 kreeg SSV al een uitnodiging van de bibliotheek in Veenendaal. Vandaag, 29 juni is het zover. Als ik uit de parkeergarage kom, zie ik al een drukte van mensen die met de verschillende activiteiten meedoen. Een hartelijk ontvangst staat mij te wachten. Alles ligt klaar, ik kan zo beginnen.

De belangstellenden komen binnen. Op mijn eigen manier geef ik ze bij de deur een hand. Het wordt gewaardeerd, ik zie het, ik voel het, ik zie het in de ogen van de mensen. Als een dame binnenkomt en ik haar een hand wil geven, reageert ze vervolgens ’wij kennen elkaar’. Ik kijk haar eerst goed aan en moet even denken. Ze noemt haar naam nogmaals. En ja, nu weet ik het, jaren geleden werkten we beiden aan hetzelfde project. Zij als fotograaf, en ik als interviewer. Ik zocht Surinamers van verschillende groepen op voor een tentoonstelling destijds in het Museon in Den Haag. Heel lang geleden, begin jaren negentig.

Heel bijzonder om met deze hernieuwde kennismaking te beginnen. Een 30 aantal belangstellenden luisteren naar mijn persoonlijk verhaal, Stil verleden, de ontdekking van mijn slavernijgeschiedenis.

Met grote belangstelling en een zekere ingetogenheid luistert men naar mijn verhaal. Na afloop zijn een aantal mensen die met mij op de foto willen.

Mijn hernieuwde kennismaking leidt tot een afspraak na de zomerperiode. Was slavernij toen in beeld? De eerlijkheid gebied mij te vermelden, dat slavernij toen nog niet in beeld was en ik was daar ook niet mee bezig. Anno 2024 heeft slavernij nu de aandacht.

Nederland slavernij VOC WIC