
Hink-Stap-Sprong door de Slavernij
Een Gastles voor Groep 7
Toen ik de uitnodiging kreeg om een gastles te geven over het slavernijverleden, moest ik eerst opzoeken waar de school precies lag. Zuid-Holland, zo bleek. Vaak zoek ik van tevoren iets op over de plaats, maar het belangrijkste is toch altijd de school en de leerlingen die ik ga ontmoeten.
De leerlingen van groep 7 kregen een interactieve les waarin we samen een reis door het slavernijverleden maakten. Ik nam hen digitaal mee naar mijn geboorteland en stelde hen voor aan mijn ouders en mezelf als negenjarige. Werd er in mijn jeugd over slavernij gesproken? En hoe leefde de geschiedenis voort in de samenleving?
Daarna verkenden we de slavernij in zowel de Oost als de West. We bespraken wat een kolonie is en wat een plantage inhield. Wat voor werk werd er gedaan? Hoe leefden de mensen daar? Begrippen die voor velen onbekend waren, kregen langzaam meer betekenis.
Een bijzonder onderdeel van de les was de educatiekoffer, gevuld met objecten die een directe link hebben met het slavernijverleden. Elk object droeg een verhaal met zich mee. Door deze tastbare herinneringen kwamen we dichter bij de mensen uit die tijd en hun levensomstandigheden.
Aan het einde van de les kregen de leerlingen de kans om op een creatieve manier met de opgedane kennis aan de slag te gaan. Als verwerkingsopdracht dachten ze na. Hoe voelde het object aan? Wat hoorde die persoon om zich heen? Welke geuren waren er op een plantage of in een kolonie? Wat zag diegene dagelijks?
Vervolgens schreven de leerlingen een brief aan een kind uit de slavernijtijd.
Wat zouden ze willen zeggen of vragen? Wat wilden ze delen over het heden? Hoe zouden ze troost of steun bieden?
We sloten af met een klassikale nabespreking waarin de leerlingen reflecteerden op wat hen het meest had geraakt. Hoe keken ze nu naar slavernij en kolonies? Welke inzichten hadden ze gekregen? En waren er dingen die hen verrasten?
Deze gastles was een leerzaam moment voor de leerlingen. De betrokkenheid, nieuwsgierigheid en soms ook de verbazing in hun reacties lieten zien hoe belangrijk het is om deze geschiedenis bespreekbaar te maken.
Met deze Hink-Stap-Sprong door de slavernij hebben we samen een stap gezet naar meer bewustwording en begrip. En dat is precies waar educatie over dit onderwerp om draait.


