
Overijssel en de slavernij
Een onbekend verleden
Vandaag, woensdag 12 februari 2025 gaf ik een gastles op KC de Korenbloem in Raalte aan 39 leerlingen uit groep 7. Voor hen was de rol van Overijssel in de slavernijgeschiedenis onbekend. Geen probleem: stap voor stap nam ik hen mee in dit vergeten verleden.
Ik begon met mijn eigen verhaal: waar ik vandaan kom en hoe mijn familiegeschiedenis met slavernij verweven is. We reisden samen door de tijd, naar de Marrons die op 10 oktober 1760 vochten voor hun vrijheid – een strijd die leidde tot de eerste vredesverdragen.
Daarna werd het persoonlijk. Ik vertelde over mijn Duitse overgrootvader die naar Suriname trok en drie zonen kreeg met mijn overgrootmoeder, een slavin. Wat betekende het om in slavernij geboren te worden? De leerlingen luisterden aandachtig en dachten diep na over deze vraag.
Met de educatiekoffer brachten we het verleden tastbaar dichtbij. Ze voelden en bekeken voorwerpen uit de slavernij, zowel uit de Oost als de West. Maar slavernij is niet alleen iets van vroeger. Ook vandaag bestaan er wereldwijd nog vormen van uitbuiting. Wat betekent dat voor hén?
Daarna gingen ze creatief aan de slag. Op katoenen lapjes verwerkten ze hun indrukken in tekeningen. Tot slot reflecteerden we samen. “Wat een hoop informatie,” verzuchtte een leerling. En dat klopt. Slavernijgeschiedenis is complex, maar juist daarom blijft het gesprek erover zo belangrijk.
Vandaag kwam geschiedenis tot leven. Een bijzondere ervaring voor de leerlingen.


