Skip to main content

Respect en Slavernij op Capellenborg in Wijhe

De Capellenborg houdt zich actief bezig met burgerschapsvorming, waarbij leerlingen verantwoording leren nemen voor de leefwereld om hen heen. In ieder leerjaar wordt aandacht geschonken aan burgerschap, te denken valt aan de ‘Capellenborg doet’-dag.

Bij de ingang van de school worden we vriendelijk ontvangen door een medewerker.

In het geschiedenislokaal staat alles klaar om aangesloten te worden. Het is allemaal vertrouwd, want het is de derde jaar dat Stichting Stil Verleden wordt uitgenodigd om de gastlessen te geven. Vandaag aan 4 groepen. Twee leerlingen herkennen ons. Uiteraard staan we stil en maken een praatje. Wat mooi, die herkenbaarheid en wat er nog is blijven hangen.

De ingetogenheid van zowel leerlingen als docenten blijft fascineren. Wat weten de leerlingen van slavernij? Een enkeling kan goed uitleggen wat een kolonie is. Een mooi bruggetje als de kolonies aan bod komen. Het hele koloniaal en slavernijverleden is nieuw voor de leerlingen. Aan de hand van persoonlijke verhalen komt het verleden dichterbij.

De ‘Capellenborg doet’- dag gaat vandaag om bewustwording van Respect en Slavernij. Zo aan het begin van het nieuwe schooljaar, zodat de leerlingen dit aspect het hele jaar met zich meedragen.

Stichting Stil Verleden draagt op deze manier ook een bijdrage hieraan!

Moderne slavernij, Nederland slavernij VOC WIC