Skip to main content

College Heemlanden betrokken bij slavernij

Elk jaar wordt het thema slavernij behandeld op College Heemlanden uit Houten. Gedurende drie dagen stond Stichting Stil Verleden voor een groep tweedejaars atheneum.  Dat niveau biedt een bijzondere mogelijkheid om hen uit te dagen en hun kansen voor later te vergroten. De lesstof wordt compact aangeboden, zodat er ruimte is voor verdieping. Zo kunnen de leerlingen aan de slag met meer wetenschappelijk denken en werken.

SAM_4210 (587 x 391)

Tijdens één van de dagen, lopend vanaf de parkeerplaats met tassen en koffer om meer voor verdieping te zorgen, komen we drie 5e-jaars Havo leerlingen tegen; Ozan, Tycho en Jonathan. Ze helpen mee en zorgen dat alles in het lokaal terecht komt. Er volgt een leuk gesprek over het onderwerp slavernij, maar ook laten de leerlingen doorschemeren dat ze de aanstaande examens van Havo 5 best spannend vinden.

SAM_4231 (1520 x 855)

Op de laatste dag was een interactieve les gepland. Aan de hand van stellingen, bronnen en objecten werd er groepsgericht gewerkt en ontstond er een levendige discussie over het onderwerp slavernij.
Hoe kan het dat slavernij nog bestaat? Hoe zit het met de actualiteit over de verhoudingen tussen blank en zwart in het Amerika van toen en nu? Is er eigenlijk wel genoeg aandacht voor het Nederlandse slavernijverleden en andere vormen van slavernij?

SAM_4271s (600 x 400)

Met docenten als Karin en Harm, die de voorbereidende les gegeven hebben, zijn de leerlingen een stap verder gekomen in hun manier van denken en kunnen zij ook verder aan de slag met de vraag ‘Waarom worden sommige groepen tot slaaf gemaakt en anderen niet?’

Nederland, slavernij, VOC, WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *