Skip to main content

Pascal College Zaandam

Soms zijn er van die dagen waar alles mee zit. Vandaag was zo een dag. Het verkeer zat mee, waardoor een uur eerder dan op de afgesproken tijd. Daardoor kon er eerst sfeer geproefd worden, kennis gemaakt worden in de docentenkamer.  Meerdere docenten waren op de hoogte dat het thema slavernij besproken zou worden. Van alle kanten werd “een goede les” toegewenst.    

SAM_4303 (1520 x 855)

Vandaag zijn er tweede jaars vwo en gymnasium leerlingen. Van hun docenten hebben ze de voorbereidende les gehad. Prettig is te ervaren  de aandacht en betrokkenheid van de leerlingen bij dit onderwerp.   Ook de docenten tonen zich betrokken bij dit onderwerp. Een docent oppert “dit moeten we vaker doen”.

SAM_4314 (1520 x 855)

De klas wordt ingedeeld in groepen die stellingen, bronnen en objecten bespreekt.  Per groep worden de meningen uitgesproken en kan klassikaal de klas reageren. Een van de stellingen luidt: Dat er nog veel ongelijkheid is in Amerika, heeft niets te maken met de geschiedenis van de slavernij. Er volgt een levendige discussie, maar ook vragen van leerlingen zoals:

Waarom schaft Abraham Lincoln de slavernij af in Amerika?
Hoe komt het dat er nog steeds slavernij is?
Waarom gaan mensen nog steeds zo met elkaar om?

 

Nederland, slavernij, VOC, WIC