Skip to main content

Slavernij onderdeel Wereldburgerweek

Sancta Maria Lyceum uit Haarlem organiseerde de eerste Wereldburgerweek in de derde week van april 2015. Sancta Maria Lyceum is aangesloten bij Unesco Scholen: een wereldwijd netwerk van scholen, die aandacht besteden aan thema’s als mensenrechten en wereldburgerschap. Stichting Stil Verleden heeft het project slavernij ingevuld voor alle tweede klassers.

SAM_4600 -76 (1091 x 855)
Gedurende 3 dagen luisterden ruim 330 leerlingen uit de tweede klas naar Slavernij vroeger en nu. Ook het Amerikaanse slavernij verleden kwam aan de orde en de strijd voor gelijke rechten met de beroemde speech van Martin Luther King “I have a dream”. Op de vraag of leerlingen iets vergelijkbaar zouden kunnen noemen als een historisch moment, noemde een leerling President Obama, een mooie vergelijking.

Betrokken en met veel interesse deden de leerlingen mee als de objecten besproken werden of als een leerling gevraagd werd om als voorbeeld mee te doen. Bijvoorbeeld, hoe het is om geboeid te zijn, maar ook hoe vrouwen in de slaventijd zo inventief waren. Er kon geproefd worden, hoe suikerriet smaakt. Suiker was één van de producten van de plantage- economie  destijds. Een leerling gaf het recept door waar suikerriet vermengd met andere kruiden heel speciaal is, in het land waar ze oorspronkelijk vandaan komt.

SAM_4704 (1520 x 855)
Weer een ander leerling kende het slavernijverhaal en was geïnteresseerd in het manumissieboek waar de slavennamen voorkwamen op het moment van de afschaffing van de slavernij. Zelf had hij roots in het land waar de slavernij zich afspeelde. Niet alleen leerlingen waren zo betrokken, ook waren de docenten actief en deden mee tijdens het nummer “Redemption Song” van Bob Marley. Een mooie afsluiting, waarin Bob Marley geïnspireerd was geraakt door Martin Luther  King en die door gegeven kon worden aan de leerlingen, met de uitspraak: “neem het heft in eigen handen, zorg voor je eigen leven”.

Nederland, slavernij, VOC, WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *