Skip to main content

Aula uitverkocht!

Op het Karel de Grote College in Nijmegen lopen drommen leerlingen de aula binnen. Ongeveer 160 leerlingen zullen het verhaal over het Nederlands slavernijverleden en de afschaffing van de slavernij in  Amerika horen.

Ik start mijn verhaal met mijn naam waar mijn over- overgrootvader vandaan kwam, Duitsland, Regensburg. Slavernij werd in het gezin niet besproken. Uit de doos met relikwieën laat ik twee boekjes zien. Waarom zouden mijn ouders niet over slavernij gesproken hebben? Een leerling antwoordt: “misschien wilden ze een nieuw leven, nieuwe kansen” 

SAM_4412 (1520 x 855)

Bij de vraag of de leerlingen van christenslaven hadden gehoord, stak een leerling zijn hand op en vertelde het hele verhaal hoe dat zat. Op de stelling “Dat er nog veel ongelijkheid is in Amerika, heeft niets te maken met de geschiedenis met de slavernij” luidde een reactie: “Er is altijd ongelijkheid geweest, waarom zou dat nu veranderen?”  De reacties na afloop van een groepje leerlingen was hartverwarmend.

Nederland, slavernij, VOC, WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *