Skip to main content

Op de campus van Laar en Berg

Op woensdag 13 mei 2015 word ik in Laren (NH) op een enthousiaste wijze welkom geheten. Vandaag volgen drie  klassen van het vijfde jaar VWO het educatieprogramma Van Slavernij naar…vrij?  Ronde tafels waar vier tot vijf leerlingen aan zitten maakt het geheel overzichtelijk en voelt heel ontspannend aan en betrokken. Want dat zijn ze, een luisterend oor en meedoen als ik een leerling vraag naar voren te komen.

Een aantal objecten worden op tafel gelegd en besproken. Er wordt meegedaan, geproefd, gevoeld en vragen worden gesteld. “Waarom zijn Afrikanen zo massaal gebruikt waarom juist zij”? De drie minuten durende film over de aupair maakt indruk. De slavernij is wettelijk officieel afgeschaft, maar vandaag constateren we met z’n allen dat slavernij nog steeds bestaat.  Het mannimissieboek wordt door sommige leerlingen gepakt om te kijken of hun naam daarin voorkomt. De hut van Oom Tom, geschreven door Harriet Beecher Stowe is herkenbaar, maar ook de speech van Martin Luther King maakt indruk. President Obama wordt als historisch moment genoemd.

SAM_4994 (1218 x 811)

Een leerling volgt voor een tweede keer het programma, omdat ze dat samen met haar vriend nog een keer wil volgen. Ze komt tot de ontdekking, dat ze nu weer andere informatie kreeg te horen dan ze eerder hoorde. Dat vond ze geweldig. Ook kwamen twee leerlingen uit een andere doelgroep ook luisteren. De leerling vond het onderwerp interessant en wilde die bijwonen.

SAM_5008 (1157 x 771)

Als afsluiting laat Bob Marley van zich horen en spontaan vraagt een leerling kunnen we dansen? Zo eindigt het slavernijverhaal wat in het begin begon met negatieve associaties als, slecht, mensonterend, ontmenselijkt, plantages, suiker toch positief met als boodschap “neem het hef in eigen hand, zorg voor je toekomst”.

Heel veel dank aan de docenten Laura en Daan voor hun ongelooflijke goede inzet en medewerking!

Nederland, slavernij, VOC, WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *