Skip to main content

Zwart en wit op het Ignatius Gymnasium

In een “witte” klas, en een handje vol “zwart”  werd op woensdag 20 mei op het St. Ignatius Gymnasium Amsterdam het educatieprogramma “Van Slavernij naar…vrij” gegeven. Bij elkaar waren er ongeveer 50 leerlingen uit het 5e leerjaar.

Vanuit het manumissieboek , het boek waarin de namen van mensen die tot slaaf gemaakt werden voorkomen, startte het educatieprogramma. Zwarten kunnen witte voorouders hebben en andersom. Een aantal leerlingen bekeken het boek om te kijken of hun naam voorkwam.  Vervolgens werd een inleiding gegeven op het thema moderne slavernij.

SAM_5040 (1169 x 779)
In het tweede deel, dat over de afschaffing van de Amerikaanse geschiedenis ging, kwam deze informatie als opfrisser. Met de vraag, was abolitionisme aan moraliteit gekoppeld, eindigde het programma.  Abolitionisme ging zeker gepaard met moraal en vroomheid, deze anti slavernijbeweging zorgde er voor dat de slavenhandel als eerste in Engeland werd afgeschaft.

Nederland, slavernij, VOC, WIC

Reacties (6)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *