Skip to main content

Betrokken en uitmuntend

Tijdens de lunchpauze kom ik aan bij het Juvenaat Gymnasium in Bergen op Zoom op donderdag 28 mei 2015. Iedereen blijkt op de hoogte te zijn en word ik meteen geholpen om het materiaal uit de auto te halen. De leerlingen brengen zelf de presentatieruimte in gereedheid voor de 90 leerlingen van het 2e leerjaar Gymnasium.

Leerling Koert doet mee als ik hem vraag naar voren te komen, waar ik laat zien hoe kinderen gebrandmerkt werden en dat ze gekocht werden met kaurischelpen wat een betaalmiddel was. Aan de hand van de objecten wordt de geschiedenis verteld over het Nederlands slavernijverleden en de Amerikaanse slavernij op de katoenplantages in de zuidelijke staten.

SAM_5240 (1520 x 855)

Hoe dan ook, vandaag hebben de leerlingen kennis gemaakt met de belangrijke mensen uit het Amerikaanse slavernijverleden, waaronder Harriet Beecher Stowe, Harriet Tugman, Abraham Lincoln, Rosa Parks, Martin Luther King en de inzet van de burgerrechten bewegingen, die vandaag de dag nog spelen in het Amerika van nu.

SAM_5251 (1520 x 855)

Lof aan de docenten geschiedenis en anderen die achter het programma stonden en meegewerkt hebben. Het Gymnasium Juvenaat maakt waar dat ze een bijzondere school is met bijzondere leerlingen: betrokken en uitmuntend

Nederland, slavernij, VOC, WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *