Skip to main content

Ontdekkingen tijdens de Erfgoedwandeling

Ieder jaar gaat Stichting Stil Verleden( SSV) met de internationale studenten van de Hogeschool InHolland Diemen op ontdekking in de wereld van het Erfgoed van de Slavernij.

 sam_9707-1520-x-1140

Maandag 12 september, een mooie dag en al lekker druk voor het Paleis op de Dam. Dat vraagt wat extra aandacht van de studenten. Na een korte inleiding over de term Erfgoed, wat je uit het verleden krijgt toebedeeld of aangereikt met de opdracht er iets mee te doen en het door te geven aan de mensen na jou. Veel mensen in Nederland weten vrijwel niets over de Nederlandse betrokkenheid bij slavernij en de slavenhandel. Dat geldt ook voor de studenten. Het is hun eerste kennismaking met dit onderwerp. Tijdens de wandeling verkennen de studenten de materiële en immateriële sporen en worden ze zich er van bewust van deze geschiedenis.

sam_9719-1520-x-1140

In het begin is het vrij stil in de groep, maar gaandeweg de wandeling groeit de betrokkenheid en begrijpen ze dat het Nederlands slavernijverleden deel uit maakt van het collectieve bewustzijn in de samenleving en dat het een gedeelde geschiedenis is. Het bittere van slavernij wordt symbolisch geproefd, door de quassibita, een aftreksel van het bitter inheemse kruid. Het zoet van slavernij door suikerriet te proeven. Met de opdracht  “Snapchat Memories” hopen we dat deze geschiedenis steeds meer mensen bereikt.

 

educatie, Moderne slavernij, Nederland, slavernij, VOC, WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *