Skip to main content

Dankzij de slavenregisters …

In Havo-2 van de Heemlanden te Houten wordt de tekening van een jonge slavin verrijkt met een levensverhaal, dankzij de informatie uit de Slavenregisters. Het lesprogramma ‘geregistreerd’ is door docente Karin voorbereid. Dat was te merken; de leerlingen wisten van alles over slavernij. SSV werkt al 10 jaar samen met de school die in het curriculum steeds weer ruimte maakt voor de slavernijgeschiedenis. Petje af!

Vandaag maken de leerlingen kennis met de achtergrond en vorm van de slavenregisters van de Nederlandse Overheid. Slaveneigenaren moesten destijds de mensen die in hun bezit waren, laten registreren onder vermelding van naam, geboortedatum, naam van de moeder en informatie over geboorte, overlijden, vrijlating en verkoop. En alle andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van hen die in slavernij gehouden werden.

De registers waren een beperkt toegankelijke, handgeschreven bron waarin een namenindex ontbrak. Door het digitaliseren en het invoegen van die index zijn de slavenregisters nu voor iedereen in te zien en weten we veel meer over de bijzondere tekening van Affie. En niet alleen dat, ook kunnen we zo de voorgeschiedenis van veel nazaten terugvinden.

Moderne slavernij, Nederland, slavernij, VOC, WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *