Skip to main content

WonderWijs op tournee

‘Er gaat een wereld voor je open’ zo staat op de school geschreven van OBS WonderWijs in Ruurlo. Dit citaat wordt meegenomen in de klas. Op het planbord staat gastles slavernij. De leerlingen van groep 7 & 8 zitten al met spannende blikken te kijken. Wat zullen ze zien en horen? 

 

De driehoekshandel is aan de orde geweest tijdens de 18e eeuw. Vandaag horen de leerlingen hier meer over. Hoe zat het eigenlijk? Wat is slavernij precies? Hoe komt het dat een kind naakt verkocht wordt in de oudheid in Rome, en zo waren er meer vragen. Ondernemingen als de VOC en de WIC worden uitgelegd met afbeeldingen uit Azië en de America’s.  

 

Bij het volgend onderdeel zijn de leerlingen actief bezig. Wat hen bezighoudt, wat ze gehoord hebben, wat ze vinden over slavernij, dat komt op kaartjes te staan en hangen ze op aan een beukentak. 

 

De educatiekoffer wordt daarna besproken. Aan de hand van de objecten worden de verhalen verteld.  De specerijen geuren door de klas. Wat leuk dat Joost bij de kruidnagels een mooi verhaald verteld over vroeger. Als je kiespijn had en je erop kauwde werd de pijn een beetje minder. 

 

We eindigen de les met onze moderne vorm van slavernij of uitbuiting en met slaafvrije chocolade.  

Moderne slavernij, Nederland slavernij VOC WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *