Skip to main content

Groeiend bewustzijn

Op het Calvijn met Junior College in Amsterdam op 9 juni word ik al bij aankomst door een leerling gevraagd “mevrouw kan ik u helpen”? Fijn om zo de school binnen te komen. De leerlingen zijn enthousiast, ze zijn goed voorbereid op het programma. Vingers gaan steeds omhoog om vragen te beantwoorden.

Na het filmpje over de aupair waar het gaat over moderne slavernij vat een leerling het goed samen “heel heftig”. Objecten als slavenboeien en kalebassen en producten als suikerriet en katoen worden nauwkeurig bekeken en gevoeld. In groepjes komen leerlingen naar voren en kunnen ze hun vragen stellen. Slavernij is geen mooi onderwerp, het is officieel afgeschaft en toch is er vandaag de dag nog slavernij. Hoe kan dat allemaal?

SAM_5422 (1520 x 855)Aan het eind van het programma hebben de leerlingen het onderwerp als interessant ervaren. De meegebrachte boeken over slavernij is een doorsnee van het beschikbare materiaal. Boeken op basis van historisch onderzoek, maar ook boeken in de vorm van een roman en kinderboeken over slavernij. Schoorvoetend groeit ons bewustzijn over het Nederlands slavernij verleden.

Nederland, slavernij, VOC, WIC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *